סקי ופחד
הסקי והפחד
האם מורדות תלולים, צרים, ומכוסי קרח גורמים לך לשקשק ? האם מסלול מהמורות ותלוליות גורם לך לרעוד ? ובכן זהו חלק מחוויית הסקי וגם מה שמעצים אותה, היכן שיש פחד יש גם דרך לגבור עליו.
רובנו גולשים כדי להפחיד מעט את עצמנו. כי ללא גורם הפחד והריגוש שהוא מביא איתו, סקי לא היה מהנה אותנו כל כך. בדרך כלל הגלישה משתפרת כאשר הדופק מואץ וגוש מסתורי צומח בקיבה. אך כשסימפטומים אלו מתגברים למצב קיצוני יותר, הפחד הופך למזיק ואף משתק. אנו הופכים לנרגזים, מבולבלים ורועדים, התנועות והדיבור נעשים איטיים וזו אינדיקציה שאנחנו עומדים להפוך קפואים מפחד. הפחד הוא פשוט מצב נתון:
אנו פוחדים מקרח, אנו בוחלים במורדות תלולים, אנו " מגמגמים " במורדות עם מהמורות ואנו אבודים במורדות צרים. מה שמעניין וחיוני להבין שזו היא תגובה טבעית, זהו מצב מובנה בתוכנו אם מבחינה הכרתית או תת-הכרתית (כולל המצ'ואים).
הצעד הראשון לגבור על הפחד, הוא להודות בקיומו , ללמוד להכיר ולזהות אותו, אם זיהינו את הסיבה לפחד, אנו יכולים לתקן את התגובות הטבעיות האלו ולהחליף אותן בטכניקה של מדכא הפחד = הגברת הביטחון העצמי בד בבד עם ההתקדמות ביכולת הטכנית בגלישה.
כיצד משפיע עלינו הפחד?
רגל תחתונה ישרה ונוקשה: גלישה שכזאת מצביעה על מורא אינסטינקטיבי אשר דוחק את מרכז הכובד אל סקי העליון (שגיאה נפוצה למדי).
הטכניקה לתיקון: מסלול "טרוורס" מתון, גלישה עם כיפוף ברך הרגל התחתונה תוך כדי הרמה לסירוגין של הרגל העליונה, להחליף כיוון גלישה על מנת לתרגל את שתי הרגליים.
הטיית הגוף אל ההר: נגרם כתוצאה מפחד מדרון ואו מהירות גבוהה מדי, זוהי תגובה טבעית הגורמת לנו (אינטואיטיבית) לברוח עם חלק גופנו העליון הרחק מהמורד ולנטות אל כוון ההר, זוהי משענת קנה רצוץ! שגורמת לכך שמשקלך נופל על המגלש העליון, אתה מיישר רגל תחתונה, האגן המותניים מטה וכל יציבת הסקי הבסיסית משתבשת.
הטכניקה לתיקון: יש לתרגל במדרון מתון ובמהירות נשלטת תוך כדי הטית פלג הגוף העליון לכיוון המדרון מטה (מרכז כובד על הסקי התחתון) וכמשקל נגד לדחוק את הברכיים (כפופות) הרחק לכיוון ההר, להוסיף את התרגיל של הרמת הרגל העליונה כמוזכר מעלה.
לשבת אחורה: מדרון תלול, מסלולים צרים, מסלולי תלוליות או מהירות שמעבר ליכולת האישית משליכים אותנו אחורה למעין מנח של חצי ישיבה. מצב זה הוא תוצאה של הפחד התת-הכרתי, אותו פחד קדמון מהמורדות שפעל גם בשני הפרקים הקודמים אלא מאי, שם נטינו לצד (גלישה בניצב לקו המדרון) ועתה אנו גולשים ("טובים" ) במסלולים תלולים וחזית הגוף צריכה להיות כלפי המורד ואז אפקט הפחד זורק אותנו על כן לאחור.
הטכניקה לתיקון: תרגולי (מדרון מתון) יציבה נכונה, גלישה עם ידים מושטות קדימה מעט מתחת לגובה הכתפיים עם מקלות מוחזקות ביניהם, ללא מקלות, אחיזת אגרוף (כף יד עוטפת אגרוף יד שניה), כל זאת תוך כדי גלישה עם זוויות סיבוב כהות וקו החזה לכיוון מטה.
סיבוב הגב לכיוון המדרון: נגרם ע"י איבוד הביטחון העצמי בסיבוב ופלג גופך העליון ממשיך להיות "נעול", והגוף נע עם המגלשיים אך ממשיך הלאה בסיבוב גם לאחר שהם כבר סיימו זאת וכך נוצר מצב שקו החזה פונה מעלה והגב אחורה (מנח הפוך), בתנוחה זו מרכז הכובד שוב נמצא על המגלש הלא נכון (עליון). בסיבוב נכון יש לאפשר לקו הכתפיים והמותנים לעקוב אחר המגלשיים הסובבים ולהתיישר בנטייה קלה מטה כשתם הסיבוב.
הטכניקה לתיקון: כמו במצב של "ישיבה אחורה", יש לגלוש הרבה עם מוטות בין הידיים ואחיזת אגרוף על מנת להרגיל את קו החזה ליציבה הנכונה (מרכז החזה לכוון הקצה הקדמי של הסקי התחתון).
גורמי הפחד שהצגנו כאן מסיבים טרדות לכל הגולשים בכל רמה. אחדים מרגישים כקורבנות הפחד במדרון כחול, אחרים מרגישים כך כשהם על מדרון שחור או אדום. זה לא משנה אם אתה בינוני או מומחה, אתה חייב להכיר בעובדה שהפחד משתלט במצבים מסוימים באם תרצה או לא, ואתה תחוש איבוד שליטה. לפיכך עבוד על שיפור טכניקות הגלישה שישיבו לך את השליטה ויגבירו את הביטחון העצמי ואזי תחוש שפחד הוא אתך ולא נגדך (בהתאם לכישורך כגולש).
את טכניקות הגלישה השונות ניתן לשפר באמצעות מערכת הדרכה ישראלית טובה המלווה אותך לחופשות סקי מודרכות בחו"ל ולחרמון.
סרטונים מהנופשים האחרונים שלנו